Aquark

Medence hőszivattyú működése

Ahhoz, hogy számunkra világossá váljon, hogyan is működik egy medence hőszivattyú, fontos, hogy először tisztában legyünk az elvvel, majd pedig érdemes megismerkedni a működési lépésekkel.

Medence hőszivattyú milyen elven működik

A medence hőszivattyúk működésének a legfontosabb eleme a hűtőközeg, amelynek a forráspontja alacsony hőmérsékleten van. Ezen berendezések az alacsony hőmérsékletű környezetből képesek hőt elvonni és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítani. Ennek a folyamatnak célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynél pl. az uszodavíz fűtéséhez fel lehet használni a környezettől elvont hőt. Az elv után lássuk magát a működést.

 

Medence hőszivattyú működése 4 lépésben:

 

  1. Párologtatás

A ciklus elején a hűtőközeg folyékony halmazállapotban van, és a hőmérséklete nagyon alacsony, alacsonyabb, mint a körülötte lévő levegő hőmérséklete, így el tudja nyelni a környezeti hőt. Ez azt jelenti, hogy egy medence hőszivattyú esetén pl. 10°C külső hőmérsékleten a hűtőközeg akár -20°C-os is lehet, ezt „melegíti” a levegő. A hűtőközeg hőmérséklet és nyomás változás esetén képes halmazállapotot is váltani: folyadékból gáz lesz, ha növeljük a hőmérsékletet, így ezzel az elpárologtatással újabb energiát nyerhetünk ki a rendszerből. A medence hőszivattyúkban található hűtőközeg az esetek többségében speciális gázok keveréke különböző arányokban, amely gázok nyomás hatására folyadékká válnak. Ezt a folyékony, alacsony hőmérsékletű, nyomás alatt lévő hűtőközeget a környezet felmelegíti, és gáz halmazállapotúvá válik. A párologtatás fűtés üzemmódban a medence hőszivattyúban található hőcserélőben („elpárologtató”) zajlik le.

 

  1. Sűrítés

Az előzőleg felmelegített gáz halmazállapotú hűtőközegből szeretnénk még több hőt kinyerni, amit a medence hőszivattyúban lévő kompresszor segítségével érhetünk el. A hőcserélőből érkező gázt a kompresszor összenyomja, ennek hatására felmelegszik, majd a felmelegített, nagynyomású gázt továbbítja a medence hőszivattyú többi eleme felé. A kompresszor működése természetesen energiát igényel viszont a megfelelő hatásfokkal működő medence hőszivattyú esetén a kompresszor sokkal kevesebb energiát használ el, mint amennyit a hőszivattyú termelni tud. További info: Mr. Perfect medence hőszivattyú

 

  1. Cseppfolyósítás

A medence hőszivattyú kompresszora által összesűrített és felmelegített gázt – amelynek a hőmérséklete már alkalmas a medencevíz fűtésére – bevezetjük egy újabb hőcserélőbe, ahol az átadja a hőt a medence víznek. A hőleadás következtében a gáz halmazállapotú hűtőközeg folyékony lesz, kondenzálódik (lecsapódik). Itt szintén felhasználjuk a halmazállapot-változáskor keletkező, úgynevezett kondenzációs hőt. A medence hőszivattyúban lévő hőcserélőt, ahol ez a folyamat végbemegy, kondenzátornak nevezzük.

 

  1. Expanzió

Az előző lépésben a medence hőszivattyú már megfelelően felmelegítette a medencevizet. Most a meleg, folyékony hűtőközeget kell visszavezetnünk az elpárologtatóba, és ilyenkor a folyamat kezdőik elölről. A medence hőszivattyú egy expanziós szelepen vagy adagolón keresztül vezeti a hűtőközeget az elpárologtató egységbe. Ennél a lépésnél a hűtőközeg az alacsony nyomású oldalra kerül, és a környezeti hőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletre hűl le. Ez a négy lépéses ciklus ismétlődik a medence hőszivattyú működése során.

Professzionális medence hőszivattyúk: Mr. Perfect medence hőszivattyú.

 

20 éves szakmai tapasztalattal ajánljuk a medence hőszivattyúkat az egyedülálló InverPad technológiával, valamint szakmai tanácsokkal látjuk el a hozzánk fordulókat.

 


Medence hőszivattyú szerviz és műszaki támogatás:

Kerex Uszoda és Szabadidőtechnikai Kft.

1117 Budapest, Budafoki út 111. | Tel.: +36 1 2043500 | Fax: +36 1 2043501 | kerex@kerex.hu